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September 10, 2015

The Honorable Andrea [.ca
State Auditor

500 Woodlane Street, Suite 230
Little Rock, AR 72201

Dear Auditor Lea:

This is in response to your request for an opinion concerning the Auditor of State’s
duty, under Ark. Code Ann. § 16-13-331 (Repl. 2010), to reimburse counties for a
portion of the previous year’s salaries of juvenile probation officers and juvenile
intake officers. As background for your request, you relay the following:

Probation officers are required to be certified and must complete
their initial certification requirements within one year of
employment. Ark. Code Ann. § 16-13-327(c). They must maintain
their certification during the term of their employment. /d.

Likewise, intake officers are required 10 be certified and must
complete their initial certification requirements within one year of
employment. Ark. Code Ann. § 16-13-328(c). They must maintain
their certification during the term of their employment. /7d.

Countics may have both probation and intake officer salarics
reimbursed by the state. Ark. Code Ann. §§ 16-13-327(d) and
-328(d). To be eligible for state reimbursement, probation and
intake officers must fulfill the following requirements: (1) be
certified according to the laws of Arkansas, and (2) have their salary
paid “by the county or counties for a period of one (1) year.” Id. If
these requirements are met, the county may receive whichever is
less: $15,000 per year or half the probation or intake officer’s salary.
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In light of the foregoing, you pose the following questions:

1. If a full-time juvenile intake or probation officer position is filled
with a certified officer who leaves the position and is replaced
with a certified officer who serves for less [than] a year, may the
Auditor of State reimbursc the county for that full-time position?

2. If an individual is newly hired for a full-time juvenile intake or
probation officer position and serves for a full year, must that
individual be certified for the entire year for the county to be
reimbursed for his or her salary under the statute?

3. Or, may the county also be reimbursed if an uncertified officer is
hired, serves an entire year, and obtains his or her certification
during the officer’s first year of service as per Ark. Code Ann.
§§ 16-13-327(d) and -328(d)?

RESPONSE

As long as a county pays a full year’s salary between the two officers, the officers
meet all statutory requirements for their employment, and the county submits the
required documentation, then the answer to your first question is likely “yes,” in
my opinion. This is owing to what I believe a court would find to be ambiguous
statutory language coupled with the state’s apparent long-standing practice in this
regard. Legislative clarification is warranted, however. With respect to Question
2, in my opinion the answer is “no.” Accordingly, the answer to Question 3 is
“yes,” in my opinion.

DISCUSSION

Each juvenile division of circuit court in the state is to be provided with at least
one juvenile probation officer' and at least one juvenile intake officer’
(collectively, “juvenile officers™). These juvenile officers must be certified as
Juvenile probation or juvenile intake officers; they must obtain their initial

' See Ark. Code Ann. § 16-13-327(a) (Repl. 2010).

* See Ark. Code Ann. § 16-13-328(a) (Repl. 2010).
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certification within one year of the employment; and they must maintain their
certification during the terms of their employment.”

The juvenile officers’ salaries are paid by the county or counties where the officers
work.! The state is required to reimburse the counties a portion of the salary paid
to each full-time juvenile officer who is certified and “[w]hose salary has been
paid by the county or counties for a period of one (1) year.” The Auditor of State
is charged with administering these reimbursements.®

The state’s portion for each juvenile officer’s salary is the lesser of $15,000 or
one-half of the officer’s average salary as calculated over the last 12 months.’
However, the state “shall reimburse a county only for salaries paid to the number
of [juvenile] officers” that meet these requirements.® In order for a county to
receive reimbursement, the county must submit to the State Auditor: 1) proof of
cach juvenile’s officer’s certification and continuing education hours; 2) a copy of
each juvenile officer’s W-2 form for the salary (i.e. tax) year being reimbursed;
and, 3) a completed form, designed and distributed by the State Auditor’s office,
showing cach officer’s cmployment status.’

Question 1: If a full-time juvenile intake or probation officer position is filled
with a certified officer who leaves the position and is replaced with a certified

' See Ark. Code Ann. §§ 16-13-327(¢c), -328(c) (Repl. 2010).

' See Ark. Code Ann. §§ 16-13-327(d)(1)(A), -328(d)(1)(A) (Repl. 2010). See also Ark. Code
Ann. § 16-13-331(d)(2) (Repl. 2010), note 7 infra.

? See Ark. Code Ann. §§ 16-13-327(d)(1 X B), -328(d)(1)XB) (Repl. 2010). A “year” is based on
the employce’s salary year. See Ark. Code Ann. § 16-13-331(b)2) (Repl. 2010).

® See Ark. Code Ann. § 16-13-331(a) (Repl. 2010).

" See Ark. Code Ann. §§ 16-13-327(d)(2), -328(d)(2) (Repl. 2010). Of course, it goes without
saying that reimbursements should only be made to the county that actually paid the juvenile
officer’s salary. If, under Ark. Code Ann. § 16-13-331(d)(2), multiple counties share the cost of
such annual salary, then one county may bec designated as the county to be reimbursed.
Otherwise, each county must designate its portion of the salary it paid and be reimbursed its pro-
rata share accordingly.

¥ See Ark. Code Ann. §§ 16-13-327(d)(3)(A), -328(d)}3XA) (Repl. 2010).

’ See Ark. Code Ann. § 16-13-331(b) (Repl. 2010).
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officer who serves for less [than] a year, may the Auditor of State reimburse the
county for that full-time position?

You seem to be asking whether the state should reimburse a county if the county
pays a f{ull year’s salary for a juvenile probation officer’s or juvenile intake
officer’s position, but the position is held by two or more people who,
individually, serve less than one year.'o This question seems to be prompted by
the quoted statutory language above—*[w]hose salary has been paid by the county
or counties for a period of one (1) year.”"'

In attempting to resolve your question, which turns on the proper interpretation of
Ark. Code Ann. §§ 16-13-327(d) and -328(d), I am guided by the following
principles of statutory construction;

The first rule in considering the meaning and effect of a statute is to
construe it just as it reads, giving the words their ordinary meaning
and usually accepted meaning in common language. [The courts]
construc the statute so that no word is left void, superfluous, or
insignificant; and mcaning and effect are given to every word in the
statute if’ possible. When the language of the statute is plain and
unambiguous, there is no need to resort to rules of statutory
construction. When the meaning is not clear, |the courts] look to the
language of the statute, the subject matter, the object to be
accomplished, the purpose to be served, the remedy provided, the
legislatilwée history, and other appropriate means that shed light on the
subject.

Finally, where a statute is ambiguous and subject to more than one rcasonable
interpretation, the courts give deference to the interpretation of the statute by the
regulatory agency responsible for administering and enforcing that statute.'? This

" Your question presumes that a county has paid a full year’s salary as opposed to only a partial
year’s salary. It is with this understanding that this opinion is rendered.

I ¢ i
See text accompanying note S supra.

"* Macsteel, Parnell Consultants v. Ark. Okla. Gas Corp., 363 Ark. 22. 30, 210 S.W.3d 878
(2005) (internal citations omitted).

"' See Leathers v. W.S. Compion Co., Inc., 316 Ark. 10, 13, 870 S.W.2d 710, 712 (1994) (and
cases cited therein).
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is particularly true where the administrative interpretation is of long standing.'* In
such a case, the administrative interpretation will not be disregarded unless it is
clearly wrong."”

Applying these principles to both statutes in question, it is my opinion that a court
likely would f{ind the language in subscctions (d)(1) of both statutes ambiguous
and subject to differing interpretations.

On the one hand, the above subsections could be read to refer to an individual
Juvenile officer and to contemplate that reimbursement for that officer’s salary is
only due if that individual officer was paid by a county or counties for a full one-
year period. Under this interpretation, the state would be prohibited from making
reimbursement if more than one person held for the same job within the same
salary year because no one person’s salary would have been paid by the county or
counties “for a period of one (1) vear.”

On the other hand, the subsections could be read to refer to a juvenile officer
position, the salary for which a county has paid for one year. Under such an
interpretation, if' a county has paid a full-ycar’s salary for a juvenile officer’s
position—whether it was held by one or more qualificd persons—then the state
would be obligated to make the reimbursement, provided that all other statutory
requirements arc met.'®

It is my understanding that the Statc Auditor’s office has administered these
reimbursements with this latter interpretation. I cannot say that this interpretation
is clearly wrong., While legislative clarification is warranted, this interpretation
seems to be in line with the overall statutory purpose—-to provide probation and
intake officers for the state’s juvenile judges and to have the state assist the
counties by reimbursing them for a portion of the juvenile officers’ full-ycar
salarics actually paid by those counties.

" See Pledger v. Bayd, 304 Ark. 91, 799 S. W.2d 807 (1990).
" See W.S. Compton Co., 316 Ark. at 13, 870 S.W.2d at 712,
' Ark. Code Ann. § 16-13-331 enumerates the documentation that a county must submit to the

State Auditor’s office to be eligible to receive such reimbursements. See text accompanying note
9 supra.
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In sum, as long as all other statutory requirements are met and the county provides
the required documentation to the State Auditor, then in my opinion the answer (o
your first question is likely “yes.” I think a court in all likelihood would find the
relevant statutes ambiguous and therefore defer to the administering agency’s
long-standing practice. It is my understanding that past practice has been for the
state to make the salary reimbursements when a county has paid a salary for such
position for a period of one year, irrespective of whether one or more qualified
persons filled that position during the year.

Question 2: If an individual is newly hired for a full-ime juvenile intake or
probation officer position and serves for a full year, must that individual be
certified for the entire year for the county to be reimbursed for his or her salary
under the statute?

Question 3: Or, may the county also be reimbursed if an uncertified officer iy
hired, serves an entire year, and obtains his or her certification during the
officer’s first year of service as per Ark. Code Ann. §§ 16-13-327(d) and -
328(d)?

In my opinion, the answer to Question 2 is “no.” Accordingly, the answer (o
Question 3 is “yes,” in my opinion.

Under Ark. Code Ann. §§ 16-13-327(c) and -328(c), all that is required for
Juvenile officers is that they 1) be certified as juvenile officers according to the
laws of the state; 2) complete their initial certification requirements within one
year of their employments; and, 3) maintain such certification during their
employment as juvenile officers. These statutes clearly state that the officers must
complete their initial certifications within their first year of employment, not
necessarily prior 10 accepting employment or starting work.

Sincerely, ﬂ)
e ”‘D /}é“\“&“ﬁ?@b

o et it
LESLIERUTLEDGE __ ™

Attorney General



2014 Juvenile Probation and Intake Officer Salary Reimbursements

Of 75 counties, 62 counties have submitted reimbursement information. Among those 62,
28 counties have submitted complete information and have been paid, 18 counties have

issues with information and are under review, 16 counties have submitted paperwork but

are missing some information. 13 counties have not submitted any information.

Counties
Arkansas
Ashley
Baxter
Benton
Boone
Bradley
Calhoun
Carroll
Chicot
Clark

Clay
Cleburne
Cleveland
Columbia
Conway
Craighead
Crawford
Crittenden
Cross
Dallas
Desha
Drew
Faulkner
Franklin
Fulton
Garland
Grant
Greene
Hempstead
Hot Spring
Howard

Independence

lzard
Jackson
Jefferson
Johnson
Lafayette
Lawrence

Submitted
Yes
Yes
Yes
Yes
Yes
No
Yes
No
Yes
Yes
Yes
No
Yes
Yes
Yes
Yes
Yes
Yes
Yes
Yes
Yes
Yes
Yes
Yes
No
Yes
Yes
Yes
Yes
Yes
Yes
Yes
No
Yes
Yes
Yes
Yes
Yes

Status

Complete
In Review
In Review
In Review
Complete

Complete

In Review
Incomplete
Complete

Complete
In Review
In Review
Complete
Incomplete
In Review

Complete - reimbursement agreement

Complete
In Review
In Review
In Review
Incomplete

In Review
Complete
Incomplete
Incomplete
Complete
Incomplete
Complete

Complete
Complete
Complete
Incomplete

Complete / Ineligible

Leg Audit
Paid Overpayments
Yes
No
No 7975.66
No
Yes 4206.08
No
Yes 860.08
No
No
No
Yes
No
Yes 1053.21
No
No
Yes
No
No
No
Yes 1394.27
No
No
No 2549.84
No
No
No
Yes
No
No
Yes
No
Yes
No
Yes
Yes
Yes
No
No
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Lee No No
Lincoln Yes Complete Yes
Little River Yes Incomplete No
Logan Yes Complete Yes
Lonoke Yes Incomplete No
Madison Yes Complete Yes
Marion Yes In Review No 4667.77
Miller Yes Incomplete No
Mississippi Yes In Review No
Monroe No No
Montgomery  Yes Complete - reimbursement agreement No
Nevada No No
Newton Yes Complete Yes 718.12
Ouachita No No
Perry Yes In Review No
Phillips Yes Complete Yes
Pike Yes Incomplete No
Poinsett Yes Complete Yes
Polk Yes Complete Yes
Pope Yes Complete Yes
Prairie Yes Incomplete No 520.42
Pulaski No No
Randolph Yes Incomplete No
Saline Yes Complete Yes
Scott Yes In Review No
Searcy Yes Complete Yes 763.01
Sebastian Yes In Review No
Sevier Yes Incomplete No
Sharp Yes Incomplete No
St. Francis No No
Stone No No
Union Yes Incomplete No
Van Buren Yes Complete Yes 4483.98
Washington  Yes In Review No
White Yes In Review No 1881.08
Woodruff No No
Yell Yes Complete Yes

In Review = We have issues with positions
Incomplete = Missing items from Counties



