
 

    
 

February 8, 2019 
 
 
 
Mr. Clint Rhoden  
Executive Director  
Arkansas Teacher Retirement System  
1400 West Third Street  
Little Rock, Arkansas 72201 
 
Re: House Bill 1316 – Eligibility for a Dependent Child Annuity 
 
Dear Mr. Rhoden: 
 
You have asked us for our analysis of House Bill (HB) 1316 as it relates to the Arkansas Teacher Retirement 
System (ATRS).  
 
HB 1316 modifies §24 -7-710(c)(2) of the Arkansas Code related to the eligibility for a dependent child 
annuity benefit.  
 
This section of the Code allows for a dependent child of a deceased member to receive benefits as defined 
in §24-7-710(c)(1)(A) until age 18 and further until age 23 if the dependent child is a full time student at an 
accredited secondary school, college, or university.  
 
Under current statutes, a dependent child is defined to be a child who is under the age of 18 years. If a 
member dies in service with a child under age 18, that child is a dependent child and is eligible for survivor 
benefits up to age 18 and potentially to age 23 if the child is a full time student. However, also under 
current statutes, a child over age 18 is not technically a dependent child. Consequently, if a child is over 18 
years of age at the time of the member’s death, that child is not a dependent child and is therefore not 
eligible for the dependent child annuity regardless of whether or not the child is a full time student. 
 
HB 1316 extends the definition of dependent child up to age 23 provided that the child stays continuously 
enrolled as a full time student at an accredited secondary school, college, or university. Therefore,  if HB 
1316 becomes law and a member dies in service with a child who is 18 or older, that child would be eligible 
for the dependent child annuity, provided that the child has been continuously enrolled as a full time 
student as specified in the Bill. HB 1316 corrects an anomalous circumstance wherein a few days difference 
in the timing of death of a member could have a remarkable effect on the benefits to be paid (or not to be 
paid) to the member’s child.  
 
We note that HB 1316 also modifies statutory language in §24-7-710(c)(2)(ii) related to mentally or 
physically incapacitated children, but that the modifications are adjustments to the language that do not 
affect the payment of benefits.  
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The circumstances wherein the provisions of HB 1316 could affect actual benefits to be paid are rare and 
would affect at most a few people for a few years.  We would not expect to see any material cost effect if 
this Bill becomes law.  
 
We hope this analysis meets your needs. 
 
Please review this letter carefully to ensure that we have understood the Bill properly. The analysis in this 
letter should not be relied upon if there is doubt about our understanding of the Bill.  Our analysis relates 
only to the plan changes described in this correspondence.  In the event that other plan changes are being 
considered, it is very important to remember that the results of separate actuarial analyses cannot 
generally be added together to produce a total.  The total can be considerably greater than the sum of the 
parts due to the interaction of various plan provisions with each other, and with the assumptions that must 
be used.  
 
We did not review this Bill for compliance with Federal, State, or local laws or regulations, and internal 
revenue code provisions. Such a review was not within the scope of our assignment.  
 
Brian B. Murphy and Judith A. Kermans are Members of the American Academy of Actuaries (MAAA) and 
meet the Qualification Standards of the American Academy of Actuaries to render the actuarial opinions 
contained herein. 
 
Circular 230 Notice:  Pursuant to regulations issued by the IRS, to the extent this communication (or any 
attachment) concerns tax matters, it is not intended or written to be used, and cannot be used, for the 
purpose of (i) avoiding tax-related penalties under the Internal Revenue Code or (ii) marketing or 
recommending to another party any tax-related matter addressed within.   Each taxpayer should seek 
advice based on the individual's circumstances from an independent tax advisor. 
 
This communication shall not be construed to provide tax advice, legal advice or investment advice. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Judith A. Kermans, EA, MAAA, FCA 
 
 
 
 
Brian B. Murphy, FSA, EA, MAAA, FCA 
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