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State of Arkansas    1 

92nd General Assembly A Bill      2 

Regular Session, 2019  HOUSE BILL 1456 3 

 4 

By: Representative Richey 5 

  6 

For An Act To Be Entitled 7 

AN ACT CONCERNING INDIVIDUALS LICENSED IN CONTIGUOUS 8 

STATES; TO REQUIRE THE STATE BOARD OF EDUCATION TO 9 

ISSUE A TEACHING LICENSE TO AN INDIVIDUAL WHO IS 10 

LICENSED IN A CONTIGUOUS STATE; TO REQUIRE THAT THE 11 

STATE BOARD OF EDUCATION ESTABLISH MINIMUM SCORES 12 

THAT ARE LOWER THAN THE LOWEST-ACCEPTED SCORES IN 13 

CONTIGUOUS STATES; AND FOR OTHER PURPOSES.  14 

 15 

 16 

Subtitle 17 

TO REQUIRE THE STATE BOARD OF EDUCATION 18 

TO ISSUE TEACHING LICENSES TO INDIVIDUALS 19 

LICENSED IN CONTIGUOUS STATES; AND TO 20 

REQUIRE THAT THE STATE BOARD OF EDUCATION 21 

LOWER MINIMUM SCORES. 22 

 23 

 24 

BE IT ENACTED BY THE GENERAL ASSEMBLY OF THE STATE OF ARKANSAS: 25 

 26 

 SECTION 1.  Arkansas Code § 6-17-401 is amended to read as follows: 27 

 6-17-401.  Teacher's license requirement. 28 

 (a)  Except as permitted under § 6-17-309 and § 6-17-2601 et seq., no a 29 

teacher shall be who is employed in any a public school of in the state shall 30 

be who is not licensed to teach in the State of: 31 

  (1)  Arkansas by a license issued by the State Board of 32 

Education; or 33 

  (2)  A contiguous state, as defined in § 6-17-430. 34 

 (b)  Any A person who shall teach teaches in a public school in this 35 

state shall only be entitled to receive any compensation from the school 36 
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funds for such services if the person has: 1 

  (1)  A valid Arkansas license issued by the state board; or 2 

  (2)  Other documentation from the Office of Professional 3 

Licensure of the Department of Education authorizing employment as a teacher 4 

under the conditions set forth established by the Department of Education in 5 

the documentation.; or 6 

  (3)  A valid license issued by one (1) or more contiguous states, 7 

as defined in § 6-17-430. 8 

 9 

 SECTION 2.  Arkansas Code § 6-17-402(c)(2)(B), concerning scores that 10 

an applicant must obtain for initial licensure or licensure in an additional 11 

area, is amended to read as follows: 12 

   (B)(i)  An applicant for initial licensure or licensure in 13 

an additional area shall not receive a license after July 1, 2007, unless the 14 

applicant scores at or above the minimum level set by the state board that is 15 

consistent with the recommendations of the Professional Licensure Standards 16 

Board. 17 

    (ii)  Scores set by the state board under subdivision 18 

(c)(2)(B)(i) of this section shall be at least one (1) point under the 19 

lowest-accepted scores for each certification area in each contiguous state, 20 

as defined in § 6-17-430. 21 

 22 

 SECTION 3.  Arkansas Code § 6-17-402(f)-(h), concerning additional 23 

requirements for individuals with out-of-state teaching licenses who are 24 

applying for teaching licenses in this state, are amended to read as follows: 25 

 (f)  The state board shall promulgate rules for the licensure of 26 

individuals through reciprocity with other states under § 6-17-403 and for 27 

the licensure of individuals who have a teaching license issued by a 28 

contiguous state under § 6-17-430. 29 

 (g)  The state board shall waive the examination requirements under 30 

subsection (c) of this section for an individual applying for a first-time 31 

Arkansas license who has a valid: 32 

  (1)  Valid out-of-state teaching license and three (3) years’ 33 

documented teaching experience as required by the rules promulgated by the 34 

state board; or 35 

  (2)  Valid teaching license issued by a contiguous state under § 36 
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6-17-430. 1 

 (h)  A Except for those individuals who are applying for a first-time 2 

Arkansas license under subdivision (g)(2) of this section, a teacher who has 3 

fewer than three (3) years’ documented teaching experience shall have up to 4 

three (3) years to pass the stand-alone reading assessment, during which the 5 

teacher may work under a provisional license. 6 

 7 

 SECTION 4.  Arkansas Code § 6-17-403(a) and (b), concerning provisional 8 

licensure and additional licensure requirements for teachers who are trained 9 

and licensed in other states, are amended to read as follows: 10 

 (a)(1)  The Except as provided under subdivision (a)(2) of this 11 

section, the State Board of Education may issue a one-year nonrenewable 12 

provisional license to any a teacher who seeks Arkansas licensure and is 13 

trained in and licensed by a state other than Arkansas if the teacher has 14 

been in good standing during the most recent three (3) years of teaching in 15 

another state. 16 

  (2)  However, the state board shall issue a standard five-year 17 

teaching license without the additional requirements under subdivision (a)(1) 18 

of this section to an individual whose teaching license was issued by a 19 

contiguous state under § 6-17-430. 20 

 (b)(1)(A)  A Except as provided under subdivision (b)(1)(B) of this 21 

section, a person who has not successfully completed the licensure tests 22 

required under § 6-17-402 and who has not previously held an Arkansas 23 

standard license but meets degree, course work, and experience requirements 24 

for a standard license and who otherwise qualifies to teach in the public 25 

schools of this state may receive a three-year nonrenewable provisional 26 

license and be employed by any public school district in this state for a 27 

period not to exceed three (3) years while completing the professional 28 

development, course work, or training necessary to successfully pass the 29 

stand-alone reading assessment under § 6-17-402.  30 

   (B)  However, an individual whose teaching license was 31 

issued by a contiguous state under § 6-17-430 is not subject to the 32 

additional requirements for licensure under subdivision (b)(1)(A) of this 33 

section. 34 

  (2)  A school district that hires a teacher who has not 35 

successfully completed the licensure tests required under § 6-17-402 shall 36 
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not be penalized by the state board provided that the length of employment of 1 

the teacher while nonlicensed does not exceed one (1) year. 2 

  3 

 SECTION 5.  Arkansas Code § 6-17-403(c)(4), concerning completion of 4 

licensure tests for out-of-state teachers applying for a standard Arkansas 5 

teaching license, is amended to read as follows: 6 

  (4)(A)  Successful completion of the licensure tests required 7 

under § 6-17-402;. 8 

   (B)  An individual whose teaching license was issued by a 9 

contiguous state, as defined in § 6-17-430, is not required to successfully 10 

complete the licensure tests required under § 6-17-402; 11 

 12 

 SECTION 6.  Arkansas Code Title 6, Chapter 17, Subchapter 4, is amended 13 

to add an additional section to read as follows: 14 

 6-17-430.  Contiguous state licensure. 15 

 (a)  It is the intent of this section to assist the state with teacher 16 

shortages and license deficiencies that currently inhibit teachers in this 17 

state but not teachers in contiguous states. 18 

 (b)  As used in this section, "contiguous state" means a state that 19 

shares a border with Arkansas. 20 

 (c)  The State Board of Education shall issue an Arkansas teaching 21 

license to an individual in a contiguous state who holds a valid teaching 22 

license and is qualified to teach in any: 23 

  (1)  Grade level; and 24 

  (2)  Certification area.  25 

 26 

 27 

 28 

 29 

 30 

 31 

 32 

 33 

 34 

 35 

 36 
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